Tachograafplicht bij aanhangwagens? › Van der Veen Bedrijfswagens

Tachograafplicht bij aanhangwagens?

23 nov 2017

Onduidijkheid over Tachograafplicht.

Sinds 2 maart 2015 zijn er formeel nieuwe Europese regels geldig voor het rijden met een bestelauto met aanhangwagen. Wij merken dat er bij zowel ondernemers als consumenten veel onduidelijkheid is over wanneer de combinatie nu wel verplicht is om te rijden met een tachograaf en wanneer niet.

Wanneer is er Tachograafplicht?

Voor voertuigcombinaties bestaande uit een bestelauto en een aanhangwagen onder de 3500 kilo is er nooit sprake van tachograafplicht. Boven de 3500 kilo kan een tachograaf verplicht zijn. Maar voor voertuigen boven de 7500 kilo geldt dat die al standaard dienen te worden uitgerust met een tachograaf. Tussen de 3500 en 7500 kilo dient er een tacho te worden ingebouwd indien er commercieel vervoer met het voertuig wordt verricht. Tenzij u voldoet aan de hieronder omschreven eisen.

Welke uitzonderingen zijn er?

Voertuigcombinaties onder de 7.500 kilo kunnen vrijstelling krijgen, maar alleen wanneer u voldoet aan alle drie de hieronder omschreven eisen:
- de bestuurder niet meer dan 12 uur per week met deze combinatie rijdt, en 
- de bestuurder aan het werk gaat met de materialen of machines die hij meeneemt, en
- het voertuig binnen een straal van 100 kilometer blijft vanaf de vestigingsplaats van het bedrijf.

Er zijn nog ruim dertig verschillende branchespecifieke uitzonderingen die van toepassing kunnen zijn. Chauffeurs met vrijstelling van de tachograafplicht moeten een registratie bijhouden die voldoet aan de regels van de arbeidstijdenwet. Deze registratie is vormvrij. Dat wil zeggen dat een chauffeur zelf mag kiezen hoe hij zijn registratie bijhoudt.

Over de grens

Deze vrijstelling werkt ook grensoverschrijdend. Iemand uit de grensstreek kan dus ook in het buitenland zich op deze uitzondering beroepen, mits hij aan de voorwaarden voldoet.

Boetehoogte

De boete bij een controle in Nederland is € 4.400,- en € 1.100,- voor de werknemer wanneer zij geen gebruik maken van een tachograaf.