Bestelauto's verplaatsen 10 procent van totaal vervoerde gewicht › Van der Veen Bedrijfswagens

Bestelauto's verplaatsen 10 procent van totaal vervoerde gewicht

19 jul 2017

Nederlandse bestelauto's hebben vorig jaar 10 procent van het totaal vervoerde gewicht over de weg verplaatst. Dit komt neer op ruim 64 miljoen ton aan goederen.

In 2016 zijn ongeveer 800.000 bestelauto's en -busjes voor zakelijke doeleinden gebruikt, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag.

Met name bouw- en service gebruiken bestelauto's. Servicebedrijven hebben vorig jaar 34 miljoen ton goederen met bestelauto's vervoerd. Bouwbedrijven volgen met 22 miljoen ton. Post- en pakketbedrijven hebben 8 miljoen ton in de voertuigen gestopt.

De wagens hebben vorig jaar in totaal 15,8 miljard kilometers afgelegd voor het vervoeren van de goederen. Dat komt neer op gemiddeld 43 miljoen kilometer per dag

Personenauto's

Het is overigens bijna zeven keer zo weinig kilometers als personenauto's in 2016 hebben afgelegd. Tegelijkertijd is het drie keer zoveel als het aantal kilometers dat vrachtauto's hebben gereden.

De auto's van bouw- en servicebedrijven waren goed voor drie kwart van alle afgelegde kilometers. Bestelauto's in het goederen- en postvervoer waren verantwoordelijk voor de rest (25 procent) van de kilometers

Spits

Van alle uren die bestelauto's onderweg waren, reden ze bijna 60 procent van de uren buiten de ochtend- en avondspits.

Met name voor het goederen- en postvervoer is relatief veel (zo'n 75 procent van de gereden uren) tussen 9.00 en 16.00 uur gereden.

In de bouw is dit percentage met 40 procent een stuk lager, omdat vaak 's ochtends en 's avonds van en naar bouwplaatsen wordt gereden.

 

Bron: Nu.nl